Crema pentru eclere: Cum o prepari pe cea mai buna?
08.02.2021Eclerele… unele dintre cele mai iubite dulciuri, cu origini frantuzesti, care ne incanta simturile de foarte mult timp. Probabil iti aduci si tu aminte ca pana in urma cu douzeci de ani, printre prajiturile vedeta ale cofetariilor se afla si eclerul, in diferite forme: cu crema de vanilie, de ciocolata sau de cafea, ornat cu frisca sau cu glazura de ciocolata. Indiferent de preferintele tale, trebuie sa recunosti ca si astazi iti plac eclerele, nu doar datorita gustului lor deosebit, dar si pentru ca iti trezesc amintiri frumoase.
Cu toate ca eclerele de la cofetarie sunt delicioase, mai mult ca sigur ai dorit la un moment dat sa incerci sa le prepari si tu acasa, fie din curiozitate, fie pentru a-ti demonstra ca poti sa gatesti si altceva, sau pur si simplu pentru a personaliza eclerele si pentru a te asigura ca folosesti doar anumite ingrediente (in cazul in care ai anumite intolerente spre exemplu).
Nu este deloc complicata reteta eclere, insa trebuie sa tii cont de anumite reguli. Spre exemplu, pentru a pregati cojile de eclere, nu vei trece prin niste etape foarte complicate cand vine vorba despre prepararea aluatului, in schimb va trebui sa ai mare grija la coacerea lor, pentru a nu le arde si pentru a le ajuta sa se umfle si sa arate perfect.
La fel se intampla si in cazul cremei pentru eclere: fiecare ingredient si fiecare etapa este importanta, asa ca va trebui sa iti concentrezi toata atentia pentru un rezultat spectaculos.
In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cea mai simpla metoda de a obtine o delicioasa crema de vanilie pentru eclere, insa trebuie sa mentionam ca reteta poate fi adaptata foarte usor pentru orice alta aroma, atat traditionala, dar si exotica (spre exemplu crema de fructe, caramel sarat si asa mai departe). Asadar, iti prezentam in continuare etapele necesare si ingredientele pentru a obtine cea mai buna crema de vanilie pentru eclere!
! Pentru ca nu putem dezvalui in totalitate secretele cofetarilor artizani, aceasta reteta nu este cea folosita pentru pregatirea eclerelor de la Chocolat, ci doar pentru inspiratia ta.
Ca ingrediente, vei avea nevoie de:
500 ml lapte
100 g zahar
3 oua (marimea M)
60 g faina
o pastaie de vanilie
1. Adauga intr-un bol ouale, faina si zaharul si ameteca folosind un tel, pana obtii o crema omogena.
2. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit, cresteaza pastaia de vanilie pe mijloc si scoate semintele din interior.
3. Intr-o craticioara, pune laptele, semintele si pastaia de vanilie si lasa-le la foc mediu pana cand observi ca laptele fierbe.
4. Este momentul sa opresti focul, sa scoti pastaia de vanilie si sa adaugi amestecul obtinut la punctul 1 (din oua, zahar si faina). Pentru a evita formarea cocoloaselor, incorporeaza-l folosind un tel.
5. Aceasta compozitie trebuie sa stea la foc mic si este necesar sa amesteci in continuare pana cand se ingroasa crema (vei sti ca este gata cand se desprinde de pe peretii cratitei).
6. Dupa ce ai lasat crema la racit pentru cinci minute, pune o folie alimentara deasupra, direct peste crema, pentru a preveni formarea crustei.
7. Lasa crema la racit la temperatura camerei, dupa care o poti folosi transferand-o intr-un pos.
Speram ca acesti pasi ti-au fost de folos si ca vei incerca si tu reteta. Intr-adevar, realizarea eclerelor de la primul pas si pana la final este o adevarata experienta culinara.
Daca aceasta reteta ti se pare prea greu de realizat sau daca vrei sa te asiguri ca eclerele tale vor fi perfecte, cel mai bine ar fi sa apelezi la specialisti in pregatirea lor! De asemenea, daca planuiesti sa incerci vreodata sa realizezi eclere, este bine sa incerci un exemplu cat mai corect, pentru a avea un exemplu bun la care sa te raportezi.
Iar in cazul in care doresti eclere deosebite, apeleaza cu incredere la Chocolat!