Reteta eclere cu crema de vanilie delicioase si usor de preparat
08.07.2020Cine nu iubeste eclerele? Acestea se afla in topul preferintelor romanilor si nu doar datorita gustului deosebit, ci si emotiilor pe care acestea le trezesc. Mai mult ca sigur, eclerul este una dintre prajiturile copilariei tale, fiind usor de preparat chiar si in casa. In cofetarii, nu se gaseau multe tipuri de prajituri in urma cu zeci de ani, insa eclerul avea ceva special, care atragea pe toata lumea: combinatia dintre crema fina si cojile usor rumenite in exterior.
In ceea ce priveste aromele, cele mai populare sunt cele clasice: vanilie, ciocolata si cafea. Insa, in ultimii ani, eclerele cu arome exotice au inceput sa fie din ce in ce mai dorite si posibil ca in viitorul apropiat sa le depaseasca pe cele clasice. Ai incercat vreodata un ecler cu fistic, mango sau caramel sarat? Te incurajam sa le dai o sansa si iti garantam ca iti vor placea la fel de mult (poate si mai mult) decat cele clasice.
Pentru ca aceste prajituri sunt atat de iubite, probabil ai incercat si tu sa le prepari in casa. In cazul in care nu au iesit cum iti doreai, in continuare iti vom prezenta o reteta usoara, pe care o poti prepara indiferent daca ai sau nu experienta in bucatarie. Urmeaza instructiunile pas cu pas si iti garantam ca nu vei da gres!
Pentru 12 coji de eclere, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 150 g faina de calitate
- 125 ml lapte
- 125 ml apa plata
- 100 g unt
- sare (un varf de cutit)
- 5 oua marimea M (sau echivaleaza gramajul cu orice alt tip de oua).
Pentru prepararea cremei de vanilie, sunt necesare urmatoarele ingrediente:
- 100 g zahar
- 500 ml lapte
- 60 g faina
- 3 oua marimea M
- 1 pastaie de vanilie (nu recomandam folosirea aromei de vanilie).
Inainte sa prepari cojile de eclere, trebuie sa stii ca aluatul este unul ,,oparit” si nu se prepara in modul clasic. De aceea, acorda atentie suplimentara urmatorilor pasi, astfel incat sa obtii eclere perfecte:
1. Intr-o cratita pune apa, laptele, praful de sare si untul taiat in cubulete.
2. La foc mic, amesteca ingredientele pana ce untul se topeste.
3. Adauga toata faina si cu o spatula (de silicon de preferat) amesteca energic pana cand aluatul capata un aspect uniform. Este important sa amesteci pana cand observi ca apa din aluat incepe sa se evapore.
4. In momentul in care aluatul se desprinde usor de pe vas, opreste focul si lasa-l in cratita cateva minute pana se mai raceste.
5. Adauga aluatul intr-un bol si folosindu-te de un mixer sau de o paleta de lemn, amesteca-l timp de un minut (pana incepe sa se raceasca) iar apoi adauga ouale, pe rand. Este important sa adaugi cate un ou si sa amesteci in continuare, astfel incat compozitia sa ramana omogena (nu te ingrijora daca observi separarea compozitiei dupa ce adaugi cate un ou, aceasta se va omogeniza pe masura ce mixezi).
6. Transfera aluatul intr-un pos.
7. Tapeteaza o foaie cu hartie de copt.
8. Cu ajutorul posului, transfera aluatul pe hartia de copt, sub forma unor linii. Pentru a arata bine eclerele, niveleaza ,,varful eclerului” cu degetul inmuiat in apa rece.
9. In ceea ce priveste coacerea cojilor, pentru a nu le arde, este important sa introduci tava in cuptorul preincalzit si sa lasi eclerele timp de 10 minute la foc mare (aproximativ 190 grade Celsius) pana cand observi umflarea lor. In acest timp, nu deschide deloc cuptorul! Apoi, scade temperatura pana la 180 grade Celsius si mai lasa eclerele timp de 15-20 minute, pana cand s-au rumenit usor. In acel moment, deschide usa cuptorului si inteapa fiecare coaja de ecler intr-un singur lor. Mai lasa cojile la copt pentru inca 15 minute maxim. Acest ultim pas este important pentru obtinerea cojilor goale in interior si crocante la exterior.
10. Scoate tava din cuptor si lasa cojile la racit.
Este timpul sa prepari crema delicioasa de vanilie. Nu vei da gres daca vei urma acesti pasi:
1. Intr-un bol pune ouale, zaharul si faina si amesteca-le bine cu un tel pana se obtine o crema.
2. Pune laptele intr-o craticioara.
3. Cresteaza pastaia de vanilie pe mijloc si cu ajutorul unui cutit scoate semintele din interiorul ei.
4. Adauga semintele si pastaia in lapte si pune cratita la foc mediu pana cand laptele incepe sa fiarba.
5. Opreste focul, scoate pastaia de vanilie si adauga amestecul pe care l-ai preparat mai devreme, din oua, zahar si faina. Incorporeaza-l incet cu ajutorul unui tel, pentru a nu se forma cocoloase.
6. Pune compozitia la foc mic si ameteca in continuare pana cand se ingroasa crema (este gata cand se desprinde usor de pe peretii craticioarei).
7. Lasa crema de vanilie la racit timp de 5 minute si apoi pune o folie alimentara (de plastic) direct peste crema, pentru a evita formarea unei cruste. Din acel moment, crema trebuie lasata sa se raceasca la temperatura camerei, iar dupa ce se raceste, o poti transfera intr-un pos.
Montarea eclerelor un procedeu simplu, care te aduce mai aproape de momentul in care le vei putea consuma. Tot ce trebuie sa faci este sa tai cojile de ecler pe lateral (lasand o margine inca atasata) si sa le umpli cu ajutorul posului.
Ca ultim pas optional, poti decora eclerele cu orice doresti: cu putina frisca sau cu o crema din ciocolata alba topita. In sfarsit, eclerele sunt gata si te poti bucura de ele!
Asa cum poti observa, este o reteta destul de simpla, chiar daca are multi pasi. Ingredientele se incorporeaza usor, singura ta grija fiind cea a temperaturii cuptorului, pentru a nu arde cojile de ecler.
Totusi, daca intr-o zi nu ai timp sa pregatesti aceasta delicioasa reteta, poti apela oricand la serviciul de livrare eclere de la Chocolat.
Te incurajam sa incerci reteta de eclere propusa si sa ne spui care a fost rezultatul!
! Deoarece nu putem dezvalui toate secretele din laboratorul Chocolat, rețeta aceasta se bazează pe secretele cofetarilor noștri artizani însă nu este exact cea pe care o urmează ei atunci când pregătesc produsele noastre.