Istoria ciocolatei si de ce este atat de iubita
09.11.2021Ciocolata… desert, ingredient, deliciu pe care il consumam cu mare placere. Ciocolata a fost dintotdeauna considerata o ,,arta” de catre cofetari si nu putini putini sunt cei care reusesc sa ii confere un gust desavarsit, caruia nu ii poate rezista nimeni. Insa, cum a aparut ciocolata si de ce o iubim atat de mult?
Istoria ciocolatei ne poarta cu mii de ani in urma, mai exact acum 4000 de ani, pe taramul numit astazi Mexic si America Centrala. In timpul imperiului aztec, boabele de cacao erau folosite ca moneda, fiind considerate foarte valoroase. Aztecii si Mayasii au folosit boabele de cacao pentru a prepara o bautura folosita in timpul ritualurilor religioase. Mayasii aveau chiar si un zeu al arborelui de cacao. Civilizatia Olmeca a folosit boabele de cacao pentru a prepara diverse bauturi medicinale, dar a si pastrat traditia de a utliza cacaua in ritualuri religioase.
Mii de ani mai tarziu, Cristofor Columb afla despre cacao in una dintre calatoriile sale spre Americi. Initial, nu a stiut ce sunt si abia peste 17 ani, Fernando Cortes a inteles la ce se folosesc boabele de cacao, dupa ce l-a observat pe regele aztec Montezuma cum bea o bautura preparata cu ajutorul acesteia.
In Europa, boabele de cacao au ajuns pentru prima data la jumatatea secolului al 16-lea, mai exact in Spania. La inceput a fost folosita drept medicament, din cauza gustului amarui. In secolul 17, ciocolata incepe sa semene cu ceea ce stim astazi, deoarece i s-a adaugat miere si diversi alti indulcitori naturali.
Trecerea de la forma lichida a ciocolatei la cea solida a inceput in anul 1828, cu inventarea unei prese ce elimina o parte din untul de cacao din bautura obtinuta din boabe, devenind mult mai cremoasa. In 1827, Joseph Fry a descoperit modelarea ciocolatei prin adaugarea unei parti de unt de cacao, iar de aici si pana la deliciile din ziua de astazi nu a mai fost decat un pas. Prima tableta de ciocolata cu lapte a fost inventata in 1875 de catre Daniel Peter si Henri Nestlé.
De ce iubim ciocolata?
Raspunsul ar putea fi simplu: pentru ca are un gust excelent, insa este mai complex de atat. Ciocolata are intradevar un gust divin, indiferent de sortiment, dar adevaratele motive pentru care ne place atat de mult sunt legate de reactiile chimice pe care le provoaca in organism. Astfel, s-a demonstrat ca laptele matern ar avea cea mai apropiata proportie de zahar-grasimi fata de ciocolata, de unde si preferintele noastre pentru acest desert. In plus, datorita compusilor chimici din boabele de cacao, ciocolata ne relaxeaza, ne da o stare de bine si chiar ajuta creierul intr-o mare masura.
La Chocolat gasesti cea mai buna ciocolata
Daca si tu iubesti ciocolata si vrei sa degusti cele mai bune deserturi ce o contin, te asteptam la Chocolat cat mai curand! In plus, poti profita si de serviciul de livrare prajituri in Bucuresti si poti astepta acasa comanda de ciocolata si delicii. In Cofetaria Chocolat, se foloseste doar ciocolata belgiana, asa ca papilele tale gustative vor fi rasfatate.
Intra pe site-ul lor si alege-ti pralinele si dulciurile preferate cu ciocolata!